An agricultural outbuilding and Grade II listed cottage, the property was renovated with a mix of contemporary and traditional visual cues to provide additional family accommodation including a studio bedroom, sitting room and bathroom.

The barn buildings broadly retain their existing appearance albeit with new glazing and clay tile roofing in lieu of the old dilapidated tile and corrugated metal roof. Contemporary large glazed sliding doors and windows allow the original studio structure to be fully appreciated while opening up views to the countryside beyond.

We designed and installed Schuco ASS50 sliding doors and AWS65 windows with a bespoke fixed frameless glazing detail.

Theis & Khan developed their own offices in Shoreditch, creating a mixed-use building comprising of 3 floors of commercial space with a residential unit above. Ridlands were appointed by Theis & Khan to achieve the exacting details that they required for the project knowing that we could achieve and work to their meticulous standards.

Throughout the building we designed and installed aluminium casement doors with windows fabricated from Schuco AWS/ADS65 range of profiles which were located and detailed to be flush with the front brickwork facade. The residential unit has large sliding doors which feature on two levels with structural glazed solar control IG units on the Bateman’s Row elevation, the windows are detailed with glass to glass joints. Roof lights are glazed and open.

 

The building has been awarded an RIBA London Award 2010.
RIBA London Building of the Year Award 2010.
Shortlisted for the RIBA Stirling Prize 2010.

 

An extension to an existing larch clad house and addition of a new barn to provide further accommodation, Deck House sits in an Area of Outstanding Natural Beauty in the High Weald. Strict planning controls meant that the new barn needed to remain in keeping with the existing building, resulting in a simple and classic exterior, with the pitch and size of the gable exactly matching the house but set a storey higher.

Working closely with Theis & Khan to create the detailing of the doors and windows throughout, the brief was to create an appearance as simple and as sensitive to the context as possible using bespoke frameless glazing. The two gable windows are full height flush glazing with inset solid opening vents echoing barn loft doors.

 

 

Oast houses are typical of the Sussex landscape, dating from the seventeenth century this property is a grade II Listed building. A single-story extension to the rear of the property was required to increase accommodation space and bring more light into the property. Planning required the extension to be set behind the house to maintain the existing long distance views.

The extension has a shallow mono-pitched zinc clad roof sloping away from the former barn and a lower slender piece of flat roof forming the junction between the new zinc roof and the rebuilt oast roundel.
A large glazed roof light, flush with the sloping zinc roof maximises the light brought in, providing views through the window of the tall oak trees in the garden. A mix of Schuco ASS70FD folding sliding doors, AWS65 windows, bespoke frameless glazing created with frames concealed giving the appearance of frameless glass and structural steel with Schuco FW50+ for the structural glazed roof.

 

 

Theis & Khan, the appointed architect, design approach at 76 Portland Place was to create a sustainable and flexible working environment within the confines of the existing 1950s building, the fluidity of this new working environment is in direct contrast to the formality of the current headquarters building. The brief stated that the new offices should be ‘exemplary in environmental sustainability given the constraints of the building’. The open-plan ground floor space flows vertically up the tower to the sixth floor where the openable rooflights create a naturally cooling stack effect. All windows are openable to allow for natural ventilation with supplementary heating and cooling as required.

Theis & Khan appointed Ridlands to partner with them on the project in the knowledge that we could deliver their desired brief and aesthetic within the confines of the budget and building. The flush glass is created using steel angle brackets with bespoke steel and aluminium frames set within the building finishes, bonded glass applied on top.

 

 

Theis & Khan Architects were commissioned by members of the Regents Square United Reformed Church to redesign an existing 1960s church building to create a new church and community centre open to people of all faiths. The centre includes a new accessible entrance, a community cafe, a sacred space, church and three community spaces as well as ancillary accommodation. At the centre of the building is the conical sacred space rising up through the roof. The new ground floor extensions were constructed from sustainable laminated timber. Working with the architectural team we developed and installed the glass and opening details throughout.

 

Lumen was awarded an RIBA London Regional Award in 2009.
In 2013 it was highly Commended for the Best Building 5 Years On by Camden Business Awards.

 

 

To celebrate the RAF Centenary in 2018, new exhibition, visitor facilities and landscaping were created to enhance the visitors’ understanding of the museum’s heritage, and the site’s connections to surrounding communities.

Relocating the car park created a green space at the heart of the museum, reminiscent of its airfield history and allowed long vistas to view the refurbished single roof Hangar from the 1970s, repurposed as the museum’s new entrance and visitor centre.

We worked with the architects to design and detail the dramatic new 40-metre-long entrance with a deep cantilevered roof canopy to shelter crowds which acts as an absorbing welcome and orientation point for all users, hinting at the drama within.

 

Founded in 1611, Charterhouse School is one of the great historic public schools of England. With four centuries of history behind it, the School is committed to being at the forefront of educational progress in the 21st Century. The School’s aim is to revolutionise the way Science and Mathematics subjects are taught at Charterhouse by fostering inter- and intra-departmental collaboration, providing a world-class learning environment for current and future generations of pupils.

The new Science and Mathematics Centre will provide state of the art facilities, promote new teaching methods fostering inter departmental collaborations, 50% more space overall and a modern, flexible environment of the highest quality. A Lecture Theatre with retractable seating and the latest audio-visual aids is capable of hosting lectures, science demonstrations and other School events.

The site lies towards the North Eastern edge of the campus. It is characterised by the existing historic architecture which are predominately Gothic Revival / Neo-Gothic in nature, dating back to the late 19th and early 20th Centuries. The new Centre nods to the context within which it sits, three steeply pitched roofs representing the 6 Chemistry Labs below, functionally the chimneys provide ventilation to the labs below using and provides a focal point to the vista from the primary entrance to the school.

We worked closely with Design Engine and Total Construction through the design detailing, manufacturing and on site stages of the project using Raico timber composite curtain wall screens, entrance doors and bespoke timber louvres.

The project has received recent recognition in Architects’ Journal, BD Online, Archdaily and E-Architect.

 

“Ridlands were particularly impressive in their liaison with the specialist brise soleil sub-contractor. We pushed them very hard to get the timber louvre connection down to as minimal as possible, their work to develop a bespoke engineered bracket solution reflected the high quality architectural detailing that we were looking to achieve. We are absolutely delighted with the end result building the quality of the detailing and materials which sit so well within the historic context of the existing buildings.”

 

The British Film Institute (BFI) Southbank accommodates the UK’s largest independent cinema house and National Film Archive. It was originally built beneath the arches of Waterloo Bridge in the 1950s as the National Film Theatre. Its prominent location facing the River Thames benefits from the footfall of the South Bank, one of the busiest pedestrianised promenades in Europe.

The new entrance has a grand canopy which cantilevers east and west from beneath Waterloo Bridge. Maintaining the ‘caves’ of the cinemas beneath the bridge, the pavilion becomes a landmark visible from both banks of the river and offers a generous new entrance from all sides. The ground floor blurs the territories between the inside and the public space of the promenade. Working in close partnership with Carmody Groake Architects on the design and Area Square on the build we detailed and installed Raico elements for the curtain walling and Comar sliding doors.

 

 

A new extension to an existing sports department within Alfriston School, a special needs girls school in Buckinghamshire. Feltham Construction working with Duggan Morris Architects, appointed Ridlands to work in partnership with them to design and install the structural glazing and presswork elements to the project. The roof scheme is designed as a floating hat, articulated by three inverting pitched segments, evocative of ripples within the pool. The sculptural form also serves as an acoustic baffle, a crucial aspect to the brief for the needs of the end users.

Our challenge was to detail and install the bespoke structural glazing to seamlessly align into the roof structure to make it appear floating, whilst aligning precisely with the structural components.

 

 

A renovation and rooftop extension to an old warehouse soon to become office space, the building offers a modern industrial feel interior with stunning views of the London skyline. Spratley & Partners invited Ridlands to work with them to develop the design and install the barrel vault roof which allowed 2 further floors to be added to the building. Maintaining rights of light are significant factors in determining successful planning applications, the barrel design achieved this but brought with it many complex issue for design and construction.

The design solution used Schuco FWS50 curtain wall with inserted ASS50 sliding doors, complete with very large HP Neutral IG units and Zinc tiled insulated panels. The project was completed successfully within the £900,000 budget and on time.

 

“I took some clients to Union Street yesterday and was very proud to see the completed epic facade. The solution you created was completely invisible, just as briefed. I have been incredibly impressed not just with the building, but also in what could have been a hugely stressful project, your faultless and very professional project management. Thank you for making it happen. ”

Jeremy Spratley

 

Located in the sensitive context of The Royal Borough of Kensington and Chelsea, Thomas’s, Battersea is a private school set in a Grade 2 Listed Building. The project was to develop the existing facilities and add extensions for the Music and Art Rooms.

Studio Webb invited Ridlands to work with them to detail the design and install the curtain walling, structural glazing and bonded glass doors and windows throughout.

 

 

A residential and mixed use regeneration scheme comprising a 100-room hotel, three retail units and a gym for the students of King’s College London. In a prominent location in the developing London Bridge Quarter, the scheme provides a vibrant public space within the shadows of Southwark Cathedral. Working closely with Gilbert Ash and LTS Architects we designed and installed the structural glazing and windows.

The project was a winner of New London Architecture Awards 2017.

 

 

West Buckland School is located in the South West of England, Rundell Associates were appointed to create a new Art, Design and Theatre building for the school.

The building has a prefabricated structural frame, consisting of cross-laminated spruce panels and solid glulam beams and is clad in locally-sourced, natural stone and Siberian Larch boards.

We designed and installed Raico composite timber/ aluminium curtain walling based on the European glulam beams with inserted 75Di doors. Floor to ceiling glass offers exceptional solar control and specific barrier loads. The Building Management System maximises the use of the passive systems and a roof top sunlight sensor modulates the internal fluorescent lighting levels to maintain the required luminance levels for each room whilst minimising energy use.

 

 

A new office building for Make Architects in the basement of an Art Deco building, previously an NCP Car park in central London. We worked with the team to design and install on site to install new Schuco doors and windows to the entrance and courtyard area beyond.

A luxury property development in the heart of Notting Hill, the building has been developed for the high end residential market. A former post office comprising of 4 floors including a basement, we worked with the architects from concept through to completion over a period of 2 years to design and install of the structural glass, external metalwork, windows, balustrades and doors.

The property is designed with a central courtyard which forms the heart of the space, electronically operated sliding glass doors open fully to create a free flowing space from inside to out. A living green wall punctuates vertically through the property, starting at the basement which also houses a swimming pool which structural glass sides. The property is estimated to sell for approximately £40 million.

 

 

A high end Victorian property refurbishment with a strict minimalist interior, Ridlands worked in partnership with LBMV Architects to develop detailed designs and install bespoke aluminium sliding doors, structural glazing and cladding for the new extension and loft conversion areas of the house.

 

 

A high end residential refurbishment and extension in partnership with LBMV Architects, with whom we worked closely to develop detailed designs and install bespoke aluminium sliding doors that operate automatically with a mechanical opening, structural glazing and exterior cladding with details of seamless material overlaps.

Working in partnership with Hamiltons Architects and BECK Interiors to refurbish ground floor retail spaces and 10 apartments above. The street facade has feature bronze windows with integrated juliet balconies with a stone facade. The penthouse apartment will have panoramic view doors and the hidden winter garden will also have Raico sliding screen doors.

We’re due to finish on site in Q1 of 2019.

 

 

We’re delighted to be working with Ambigram Architects. We are currently on site installing Schuco AWS90 HI acoustic windows and Taylor Maxwell cladding to refurbish a regency building near Mornington Crescent, London.

 

 

An exciting project for the refurbishment of the Brighton Dome Corn Exchange and Studio Theatre. Set in historic Regency gardens and adjoining the famous Royal Pavilion, Brighton’s Grade 1 listed Corn Exchange and Grade 2 listed Studio Theatre are being refurbished for a 21st century audience. The project will upgrade the Corn Exchange and provide major improvements to the Studio Theatre, including a brand new foyer space and café. Essential conservation work will also be undertaken to restore hidden spaces and reveal them to public view.

The estate – originally created by George IV – comprises the historic Royal Palace and gardens, a museum, art gallery and three performing arts spaces. By improving facilities and equipping the estate for a sustainable future, it will be able to reaffirm its position as a key cultural destination for many more years to come.

Working with FCB Studios we have completed the design phase and installation of Raico curtain wall roof lights, electrical opening vents and toggle glazing so far. The next installation stage of work begins in Q2 of 2019.

 

 

A project to refurbish a mixed use development to create a contemporary live work environment in Whitechapel on the edge of the city. We’re currently in the design phase working with DSDHA Architects and F B Ellmer to replace the existing windows and add 3 new floors of curtain walling using Schuco parts.

 

 

A commercial regeneration project in Guildford, to extend a 1906’s building by 2 floors to add 20,000 sq ft and increase the desirability for commercial leasing. Working with Square Metre and DNA Architects we worked with the team to design and install windows and curtain walling using Schueco curtain wall FWS50. The elegant and simple grid aperture sizes are maintained to allow for maximum light levels, the ground level retail units are upgraded to significantly improve the building’s street presence.

 

 

Built in 1906, the Grade II Listed Edwardian fire station in London Victoria was decommissioned in 2014. The project has two parts: the refurbishment of the existing building to create a restaurant and housing, and a new residential building to the rear of the site, which together define a new garden courtyard.

The external volume of the new building is stepped, cut back and inflected to respond to the densely built-up context. The design integrates pale bricks and iridescent glazed bricks to form a light-reflective structure, which refers to the pale Portland stone of the base, the glazed bricks on the interior of the fire station and the history of brick buildings in Victoria.

Horizontal brick courses of iridescent bricks, set at the floor levels of the adjacent fire station, trace the lines of the fire station walkways over the new brickwork, weaving old and new together. Vertical brickwork above these courses lines up with the railings of the old fire station. The courses of iridescent bricks increase in number with the height of the building, acting to catch rays of sunlight and allowing the building to shimmer.

The project has been awarded planning and Listed Building consent, we’re currently working on the design phase.

 

 

The new Hard Rock Hotel in London will be integrated into the existing Cumberland Hotel at Marble Arch. We are working with Scott Brownrigg we have been appointed to consider the primary entrance and ground floor guest experience, BECK Interiors are masterminding the build. The redevelopment will see two new vibrant bars and a Hard Rock Cafe® added to the 1,000 bed hotel. Scott Brownrigg’s concept for the interior design has been inspired from the heritage of the existing building, built in the mid 1700’s. Reimagined in a contemporary way, the design draws inspiration from the iconic music and fashion fundamental to the Hard Rock brand. The Ground Floor comprises a Lobby, Rock Shop®, Rock Royalty Lounge, Lobby Bar, Cocktail Bar and the Hard Rock Cafe®, which includes a stage for musical performances.

We are working on the detailing and installing Jansen steel doors, external screens and windows.