Founded in 1611, Charterhouse School is one of the great historic public schools of England. With four centuries of history behind it, the School is committed to being at the forefront of educational progress in the 21st Century. The School’s aim is to revolutionise the way Science and Mathematics subjects are taught at Charterhouse by fostering inter- and intra-departmental collaboration, providing a world-class learning environment for current and future generations of pupils.

The new Science and Mathematics Centre will provide state of the art facilities, promote new teaching methods fostering inter departmental collaborations, 50% more space overall and a modern, flexible environment of the highest quality. A Lecture Theatre with retractable seating and the latest audio-visual aids is capable of hosting lectures, science demonstrations and other School events.

The site lies towards the North Eastern edge of the campus. It is characterised by the existing historic architecture which are predominately Gothic Revival / Neo-Gothic in nature, dating back to the late 19th and early 20th Centuries. The new Centre nods to the context within which it sits, three steeply pitched roofs representing the 6 Chemistry Labs below, functionally the chimneys provide ventilation to the labs below using and provides a focal point to the vista from the primary entrance to the school.

We worked closely with Design Engine and Total Construction through the design detailing, manufacturing and on site stages of the project using Raico timber composite curtain wall screens, entrance doors and bespoke timber louvres.

The project has received recent recognition in Architects’ Journal, BD Online, Archdaily and E-Architect.

 

“Ridlands were particularly impressive in their liaison with the specialist brise soleil sub-contractor. We pushed them very hard to get the timber louvre connection down to as minimal as possible, their work to develop a bespoke engineered bracket solution reflected the high quality architectural detailing that we were looking to achieve. We are absolutely delighted with the end result building the quality of the detailing and materials which sit so well within the historic context of the existing buildings.”

 

A renovation and rooftop extension to an old warehouse soon to become office space, the building offers a modern industrial feel interior with stunning views of the London skyline. Spratley & Partners invited Ridlands to work with them to develop the design and install the barrel vault roof which allowed 2 further floors to be added to the building. Maintaining rights of light are significant factors in determining successful planning applications, the barrel design achieved this but brought with it many complex issue for design and construction.

The design solution used Schuco FWS50 curtain wall with inserted ASS50 sliding doors, complete with very large HP Neutral IG units and Zinc tiled insulated panels. The project was completed successfully within the £900,000 budget and on time.

 

“I took some clients to Union Street yesterday and was very proud to see the completed epic facade. The solution you created was completely invisible, just as briefed. I have been incredibly impressed not just with the building, but also in what could have been a hugely stressful project, your faultless and very professional project management. Thank you for making it happen. ”

Jeremy Spratley